2010. december 20., hétfő

A blogoldal címe carnivalos. Ez is fog maradni annak ellenére, hogy már más cégnél vagyok. Szp már panaszkodott, hogy neki a reader - jében már ez van bejegyezve és ne mind váltogassam. Nekem sincs sok időm meg kedvem se, hogy most újat fabrikáljak. Megyünk ezzel tovább. Sajnos a hajóról nem tudok posztolni hisz minden blogos oldal le van tiltva, így elképzelhető, hogy ritkábbak lesznek a bejegyzések mint az átlagos kéthetente egy.
Arra ami eddig történt velem, az utazási és a szállási hercehurcát leszámítva, nem lehet panaszom. És azt is mondhatom, hogy a Disney – re nem lehet panaszom. Az egész Disney Cruise Lines nagyon fiatal. Mindössze tizennkét éves. Rettenetesen büszkék arra, hogy ők a Disney és az ''más mint a többi''. Mikor először beszéltek erről, csak legyintettem. Most már nem legyintek. A hajózási társaság az egész Disney birodalomnak egy kis szeletkéje. A birodalom pedig filmstúdiók, Disney parkok, média és most már a hajózás is. És egyre nő. Még Walt Disney mondta volt, hogy nem szabad elfelejteni, hogy ''az egész egy egérrel kezdődött''. Miki egér most is a totem figurája az egész Disney világnak. Szóval elkezdődött az egész a rajzfilmmel. Mi több a legelső olyan filmmel ahol a figura mozgása szimmetrikus volt a hangokkal. Ez volt a forradalom. Később egész estés színes rajzfilm. A Hófehérke. Később természetfilmek, játékfilmek, aztán ABC, Disney parkok (Kalifornia, Florida, Hong Kong, Párizs, stb), Disney Cruise Line és ezen belül új hajók.
Minden új alkalmazott rész vesz az orlandoi Disneylandban egy két napos tréningen ahol felvázolják a cég történetét, filozófiáját. Csak ezután száll fel az emberünk a hajójára ahol tovább folytatódnak a különböző szakmai és biztonsági tréningek. Továbbá esténként az étteremben megfigyelünk. ''We are shadowing''. Ez nagyon hasznos, mert amikor kikerül az ember a placcra akkor már van halvány fogalma, hogy körülbelül mi történik. Most ennek a folyamatnak a kellős közepén vagyok.
De vissza kicsit Disneylandhez. Amint írtam lett egy full szabadnapom mielőtt felszálltam. Ezalatt szétnéztem egy kicsit Disneylandban. Persze hogy egy nap messze nem elég, de mégis. Az állatparkban voltam és a központban. Igazából ez az egész egy parkgyűjtemény. Pl. Animal Kingdom, Wonderland, Golf Resort, Beach Resort, Polinesian resort, Pop center, Old Key West és még nagyon sok. Ezen nagyon meglepődtem, mert ezek szerint Key West számukra is egy speciális hely ha megcsinálták miniatűrben. Mindegyik park tele étteremmel, szállási és rengeteg szórakozási lehetőséggel. Lehet nem idézem a parkok neveit pontosan, nem is ez a lényeg. A másik meglepetés egy hatalmas Cirque du Soleil sátor a központban. Minden Disney alkalmazott kap egy kártyát amivel igazolja magát, hogy a cég alkalmazottja és Disneyland területén (bárhol a világon) jó kis kedvezményei vannak. Pl. a Cirque du Soleil előadásra 50 %. Gyorsan vettem is jegyet mindössze 50 dollárért. Előadás közben azon morfondíroztam, hogy nem egészen két hete SzP – vel és Istvánnal azon filozofáltunk, hogy már unalmasok meg mennyire egy lére mennek az előadások, meg ilyenek. Azért nem volt rossz megnézni.
Vasárnap reggel ötkor indulás Port Canevaral – ba a hajóra. Itt aztán egyik meglepetés ért a másik után, többnyire jó értelemben. Elsősorban nem nyomtak be dolgozni első nap mint a legtöbb társaságnál. Amint mondtam, gyakorlatilag két cruise – t (négy napos kirándulásaink lévén, ez egy hét) csak tréningezünk meg figyelünk. Ezalatt nekünk újoncoknak meg kell néznünk az előadásokat, egyszer elmegyünk az egyik étterembe testületileg ebédelni, és a fontosabb eseményeken (pl. sail away party, kalóz party) szinte vendégként veszünk részt. Kaptunk kezdőcsomagot, mindenkinek dugóhúzó, jegyzetfüzet, két céglogós toll, az egész munkaköri leírást tartalmazó könyv, órarend, öltözködési útmutató (van vagy nyolc kosztüm). Rendesen azt érzem, hogy a cég engem ezekkel megtisztel. Nagyon okos dolgok ezek mert nem kerülnek sokba és te is startból másképp állsz hozzá a munkaadódhoz. Nem fogok folyton a Carnivalra visszatérni meg újjal mutogatni, de néha muszáj lesz. Ott szinte minden más volt. Mindenki azzal riogatott, hogy mennyire szigorú. Igen, nagyon könnyen kirughatnak, de azt hiszem, hogy ha kőkeményen le vannak fektetve a szabályok, a szabályok betartásához meg vannak adva a feltételek akkor nem annyire nehéz az élet. Most néhány dolog amin nagyon meglepődtem: ha a lakótársad beleegyezik szabad a kabinban cigarettázni és a Crew Mess mellett van egy dohányzó is, nincs külön Staff Mess és Crew Mess. Csak Crew Mess van. Officer's Mess az van de az sem á la carte hanem szintén büfé. Csak a ''Guest Area'' - ban kell a kitűzőt hordani. Tehát a Crew Bar – ban, folyosón simán lehet anélkül lézengeni. Amit rettenetesen komolyan vesznek az a pontosság, a pia és a drog. Ugye a droggal nem lehet játszani, a piával azt látom, hogy itt is ki – ki rúgnak a hámból az emberek. Fő, hogy legyél idejében a munkahelyeden és legyél munkaképes. Különösebb bántódásod nem eshet. Leszűrve azt amit eddig láttam, bátran merem ajánlani mindenkinek a Disney – t. És hogy elkezdd a munkát, nem kell az a rohadt nagy tapasztalat, hiszen minden szépen el van magyarázva és meg van mutatva. Pl. egy cseh lány soha nem dolgozott étteremben és most úgyanúgy kezdi mint én. Van egy kis helyzetelőnyöm, de istenigazából az elhanyagolható. Ja és amit nem mondtam, a Crew Mess – ben a kaja nagyon jó.

Szintén a különbségek felsorolásával folytatom. Például itt nem kötelező a heti ágyneműcsere meg az aláírás. Cseréled mikor akarod. A cég mossa az egyenruhákat. Mész leadod a koszost és veszed is fel ugyanabban a méretben a tisztát. Kabininspekció minden héten van, de ha valaki a szobában éjszakás, akkor azt a kabint nem bántják, hisz tudják, hogy az illető alszik és nem zavarják. Ez is mindenképp egyfajta tisztelet jele. A clock in és clock out is be van tartva. Tehát ha valaki hamarabb befejezi az étteremben akkor nem megy el, hanem segít azoknak akiknek a vedégeik késve jöttek és nincs még meg (persze lógósok, megúszók itt is vannak). Hogy legkésőbb 11 – kor mindenki el tudjon menni. Továbbá ha valaki reggeli után ebédre is dolgozik muszáj elmennie egy adott órában, hogy legyen meg a megfelelő szünetje. Akiknek pedig lunch off – juk van, azok terítenek ebédre és zárják be az éttermet. Nagyon ügyelnek a munkaidő betartására, de tőled is elvárják, hogy ne felejts el ki meg be klokkolni. Ha egy hónap alatt hatszor rontasz, fegyelmi jár. Nem szabad elveszítened ruhadarobot. Nem kapsz mást. Pl. egy csokornyakkendőt. A Carnivalnal legalább négyet veszítettem el. Itt is majdnem elment egy, mert leadtam a koszos zakónak a belső zsebében. Megyek a ruhatárba, mondom mi van... kaphatok – e újat? Ááá '' You can not loose the company's property''. Szépen kesztyűt adtak és ki kellett keresnem a nyakkendőmet. Már kihullott a zsebből és ott volt a koszos rongyok között. A pincéreknek egyforma az egyenruhájuk. Mindenki egyforma, csak a funkciók különböznek. Pontosabban a feladatok. Itt a pincér hozza be a kaját a konyhából. Az asszisztens csak kenyér, vaj, víz, italok (a bárból is), besegíthet a letakarításba és az újraterítésbe. Kábé ezeket kell csinálni. Egyszerű. Nem cipekedek mint egy málhás szamár és nem szedem szét az idegeimet, ha nincs meg a well done. Ez is fair szerintem, hisz a pincér többet keres mint én. Akkor értelemszerűen izzadjon is többet. Hisz ehhez a munkához valljuk be, nem kell főiskola. Ezek az információk többnyire azoknak érdekesek akik már dolgoztak hajón és értik miről beszélek. Meg össze is tudják hasonlítani a dolgokat.
Sziget. Nekünk is van magánszigetünk. Összehasonlíthatatlanul könnyebb mint a Carnival szigete, a Half Moon Cay. Nem zabálógépeket képzeljetek el hanem családokat. Nyugodtan sétálgatnak, hisz hosszabb ideig van nyitva a büfé. Tehát nem tapossák egymást agyon a hamburgerért. A hajó is ki tud kötni, hisz építettek mólót. Nem kell csónakáztatni minden szart. Meg gyorsabb is. És akkor ha már a vendégeknél tartunk. Mivel a kirándulások drágábbak a vendégek is jobb minőségűek. Ide is vegyül azért konkoly de nem vészes. Persze itt is panaszkodnak, a régiek nyavalyognak, hogy mennyire romlik és ez régen nem ilyen volt, meg stb. Biztos igazuk van de én nem győzöm őket nyugtatni ez JÓ. Nyugi, vannak sokkal rosszabb helyek. Fekete vendégeink alig vannak. Ez is mutatja, hogy az afro - amerikaiak nem éppen a társadalmi ranglétra topján helyezkednek el. Nem is akarom ezt tovább feszegetni, mert még belebonyolódok és azt meg minek :). Eddig egyetlen dolog van ami jobban tetszett a Carnivalnal. Az pedig a kaja az étteremben. Ezen elhűltem, mert arra számítottam, hogy hű aztán itt micsoda lacikonyha lesz. Ehhez képest szerintem a kaja az étteremben sokkal rosszabb mint a Carnivalon. Egy holland a chef. Különben a konyhán sok az európai. Nem csak kelet-európai. Angol, francia, holland. De a pincérbagázsban is vannak angolok, franciák, spanyolok. Ezen elhűltem. De vissza a kajához. Kinézetre is jobbak voltak a Carnivalos fogások. Hiába, lehet mégiscsak az indiaiak a legjobbak.
Még egy dolog: a Carnivalnal ingyen volt a cipő. Itt meg kell venni. Ott meg mondjuk az uniformist kellett megvenni úgyhogy ebben is csak 1 -1.

2 megjegyzés:

  1. Szia! Mennyi idő jut olvasásra a munka melett? (Tudom hogy ez nagyon függ a végzett munkától)

    Roland

    VálaszTörlés